Spoon River

Posted by on Nov 8, 2012 in Föreställningar | No Comments
Laddar Karta...

Date/Time
Date(s) - 2012/08/12
01:0002:00

Location
Kungliga Dramaten

Category(ies)


En musikalisk och poetisk afton, med utgångspunkt i Edgar Lee Masters poesisamling Spoon River, där temat är en fiktiv amerikansk 1800-talsstad. Vi bjuds på amerikanska och engelska folksånger, samt sång i den kristna amerikanska ”sacred harp”-traditionen. En speciell typ av stämsång som framförs a cappella.

Konserten innehåller låtar som Wayfaring Stranger, Windham, An acre of Land, Early One Morning, I Know Where I’m Going, Mother Tell Me of the Angels, The Ash Grove, Johnny I Hardly, Idumea och Hail Ye Sighing of Sorrow.

Spoon River är inspirerad av den så kallade grekiska Antologin, en samling antika dikter som sträcker sig tillbaka till 600-talet f Kr.  Där finns många gravdikter, där de döda har ordet. De träder plötsligt fram ur dödsriket och talar till oss – om hur de levde, och ibland om hur de dog. Edgar Lee Masters lät den grekiska antologin uppstå i hans eget USA, det han kände från sin uppväxt, i en fiktiv liten stad i 1800-talets Illinois. Småstadens döda talar om sig själva och om sina grannar, om hur livet var och hur döden blev. Varje gravskrift blir en monolog som är en miniatyrberättelse. Och undan för undan syns förbindelserna mellan rösterna, så att en kör av stämmor bildas, en väv av levnadsöden.

Översättning Thomas Warburton
Regi och urval Benoît Malmberg
Medverkande Jonas Bergström, Erik Ehn, Hannes Meidal, Eva Melander, Gunnel Fred
Ur Romeo & Julia kören Olof Ander, Stefan Boström, Paula Helander, Johanna Tibblin, Jenny Rosén Wedin, Urban Wedin

Premiär 27 november.

Biljetter www.dramaten.se